Aveți diabet de tip 2 sau aveți risc de diabet? Îți faci griji pentru glicemia ta? Aveți diabet de tip 1 sau aveți grijă de cineva care are? Atunci ai ajuns la locul potrivit.
Acest ghid vă oferă o imagine de ansamblu a ceea ce trebuie să știți despre diabet. Celelalte ghiduri ale noastre vă pot învăța mai multe despre simptomele diabetului, precum și vă pot oferi informații specifice despre diabetul de tip 2 și diabetul de tip 1. De asemenea, avem un ghid practic despre cele mai bune alimente pentru controlul diabetului.
Cum să controlați diabetul
Multe persoane cu diabet sau prediabet și-au îmbunătățit sănătatea cu modificări dietetice. Și tu poți! Acest lucru poate însemna că puteți reduce sau elimina medicamentele pentru diabet, iar aceleași modificări dietetice vă pot ajuta să pierdeți în greutate.
Pur și simplu, diabetul este o tulburare a zahărului din sânge și a insulinei. Motivul pentru care o persoană dezvoltă un nivel ridicat de zahăr din sânge depinde de tipul de diabet pe care îl are o persoană. Cu toate acestea, toate tipurile de diabet indică faptul că ceva nu a mers bine cu modul în care o persoană produce sau utilizează insulină.
Diabetul de tip 1 apare atunci când, din motive autoimune sau din alte motive necunoscute, pancreasul se deteriorează și nu reușește să producă insulină.
În diabetul de tip 2, organismul face de obicei insulină, dar nu o poate folosi eficient. Apoi, organismul are un timp din ce în ce mai greu de manipulare a zahărului în sânge.
Prea mult zahăr în sânge este o problemă, deoarece molecula de zahăr din sânge, numită glucoză, dăunează vaselor de sânge atunci când există prea mult. În același timp, alte părți ale corpului nu pot obține energie din glucoză, deoarece glucoza rămâne în sânge și nu intră în alte celule. În timp, această situație poate dăuna corpului în multe feluri și poate provoca complicații grave.
Prea puțină insulină este o afecțiune care pune viața în pericol, dar prea multă insulină, un semn distinctiv al diabetului de tip 2, este și o problemă. Insulina este un hormon produs de pancreas care scade glicemia prin mutarea zahărului din sânge și în celulele corpului.
Despre glicemia
Ghidul nostru, “Ce trebuie să știți despre zahărul din sânge”, vă poate ajuta să aflați mai multe despre glicemia ridicată și scăzută. Acest ghid pentru diabet se concentrează în special pe nivelurile ridicate de zahăr din sânge care apar în diabet.
De unde știi dacă ai prea mult zahăr în sânge? Dacă nu știți deja, este simplu să testați în câteva secunde, fie în cabinetul medicului, fie cu propriul dvs. contor ieftin de glucoză din sânge.
Persoanele cu diabet au dificultăți în menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un interval normal. Sângele devine “prea dulce” pe măsură ce nivelul de glucoză crește. Zahărul din sângele tău provine din două locuri: ficatul și alimentele pe care le consumi. Nu puteți face prea mult pentru a controla cantitatea de zahăr pe care o produce ficatul, dar puteți controla alimentele pe care le consumați.
Alimentele sunt alcătuite din trei categorii largi cunoscute sub numele de macronutrienți (nutrienți majori): carbohidrați, proteine și grăsimi. Multe alimente sunt o combinație de două sau toate cele trei macronutrienți, dar deseori grupăm alimentele în funcție de faptul dacă sunt în mare parte carbohidrați, proteine sau grăsimi.
Alimentele care se transformă în glucoză atunci când sunt digerate se numesc carbohidrați. Când glucoza intră în sânge, se numește zahăr din sânge. Cu cât sunt mai mulți carbohidrați consumați într-o masă, cu atât mai mult zahăr este absorbit în sânge și cu atât va fi mai mare glicemia.
Știința inversării diabetului
Cercetările arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt o opțiune sigură și eficientă pentru tratarea și inversarea diabetului de tip 2. Acest corp de dovezi include meta-analize ale studiilor randomizate controlate (cea mai înaltă calitate a dovezilor după evaluările noastre.).
Ultimul, un non-randomizat de ketogenica, dieta low-carb de la Virta de Sănătate care implică aproximativ 330 de persoane cu diabet de tip 2, a constatat că, la un an, 97 la sută dintre pacienți au redus sau oprit utilizarea insulinei. Mai mult, 58% nu mai aveau un diagnostic de diabet, ceea ce înseamnă că și-au pus boala în remisie.
Aceste rezultate au rămas remarcabile și până la marca de doi ani.15 aceste dovezi resping ideea că diabetul de tip 2 este o boală progresivă și ireversibilă. În schimb, demonstrează clar că este o boală tratabilă atunci când se utilizează o intervenție eficientă a stilului de viață.
În trecut, celor afectați de cea mai comună formă de diabet, de tip 2, li s-a spus că nu își vor recâștiga niciodată sănătatea. Diabetul de tip 2 a fost considerat a fi o boală progresivă, fără speranță de inversare sau remisiune. Oamenii au fost — și uneori încă sunt-învățați să “gestioneze” diabetul de tip 2, mai degrabă decât să încerce să inverseze zaharurile ridicate din sânge.
Dar acum persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot spera să-și recâștige sănătatea! Acum știm că semnele distinctive ale diabetului de tip 2 — glicemia ridicată și insulina ridicată — pot fi adesea inversate. Oamenii nu trebuie doar să-și” gestioneze ” diabetul pe măsură ce progresează. În schimb, adesea își pot scădea glicemia la niveluri normale doar cu dieta. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că pot evita sau întrerupe majoritatea medicamentelor.
Dacă nu sunteți pe medicamente, puteți începe călătoria înapoi la sănătate astăzi. Dacă sunteți pe medicamente pentru diabet sau pentru alte condiții, consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe orice schimbare a stilului de viață, cum ar fi o dieta saraca in carbohidrati, astfel încât medicamentele sunt ajustate în condiții de siguranță ca zaharurile din sânge îmbunătăți.